Pozitif Cam Atölyesi: “İkincisi Yok” Mottosuyla Eşsiz Tasarımlar

Pozitif Cam Atölyesi, 25-65 yaş aralığındaki kadınlara yönelik şık ve zarif cam ürünleri üretmektedir. Ev dekorasyonundan günlük kullanım eşyalarına kadar geniş bir ürün yelpazesi sunan marka, zarif tasarımları ve kaliteli işçiliği ile dikkat çeker. Müşterilerine estetik ve fonksiyonelliği bir arada sunan Pozitif Cam Atölyesi, her yaştan kadının yaşam alanlarını güzelleştirmeyi ve yaşam kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. Modern ve zarif detaylarla bezenmiş cam ürünleri, hem estetik hem de kullanışlılık açısından yüksek standartlarıyla öne çıkmaktadır.

Kısaca kendinizden bahseder misiniz?

1977 İstanbul doğumluyum, İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi mezunuyum. Uzun yıllar Doğuş Otomotiv ve TüvTürk gibi firmaların Bilgi İşlem departmanlarında İş Analisti olarak çalıştım. Kurumsal hayatı ve işimi çok sevmekle birlikte, çocuğumun büyüme dönemine eşlik edebilmek adına mevcut işimden ayrıldım. Durağan bir yapım olmadığından bir şeyler yapmak istedim. Camın inceliği ve zarafeti her zaman ilgimi çektiğinden cam tasarımına başladım ve ek olarak eski bir kürek sporcusu olduğumdan Kürek Hakemliği de yapıyorum.

Kurucusu olduğunuz markayı kısaca tanıtır mısınız? Pozitif Cam Atölyesi nedir? Neler yapar?

Pozitif Cam Atölyesi daha çok 25-65 yaş skalasındaki kadınlara hitap eden gerek ev dekorasyon ürünleri gerekse kullanım eşyası olarak üretim yapan bir markadır. İki senede bir Denizli’de gerçekleştirilen Uluslararası Cam Bienali’nde Giyilebilir Cam Defilesi için ‘Savaşçı Kadın’ ve ‘Döngü’ adı altında iki cam elbise tasarlamıştır.

Markanızı kurmaya nasıl karar verdiniz? Kısaca kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

Öncelikle cam ile tanıştığımda camın ne kadar büyülü bir malzeme olduğunu anladım ve bu bana büyük bir şevk verdi. Yaklaşık 6 yıl önce birçok cam çalışma tekniklerinden “Füzyon Tekniği” ile başladım. Biraz detay vermek gerekirse Füzyon tekniği renkli cam plakaların elmas dediğimiz el aletiyle belirlediğimiz şekilde kesilerek üst üste yerleştirilmesi ve özel fırınlarda yaklaşık 817 derecede kaynaşarak tek boyutlu obje haline dönüşmesidir. Örnek olarak bazı nazar boncukları ve dekorasyon objelerini verebilirim. Bir süre füzyon tekniği ile çalıştım ve sonrasından “Açık Alevde Çalışma” dediğimiz tekniği merak ettim. Beykoz Cam Ocağı’nda workshop çalışmasına dahil oldum ve kurduğum sistemimle şu an hem füzyon hem açık alevde çalışıyorum. Yaptığım çalışmalar beğenildikçe kendimi geliştirdim ve “Pozitif Cam Atölyesi” adıyla firmamı kurarak hobiyi işe dönüştüren şanslı insanlardan oldum.

Markanızın kimliğini nasıl tanımlıyorsunuz?

Pozitif Cam Atölyesi değişik tasarımlar ortaya çıkartmak isteyen, ‘İkincisi Yok’ mottosu güden bir markadır. Elbette aynı renk nazar boncuğu veya çay kaşığı yapılabilir ancak el yapımı olduğundan mutlaka minik farklılıklar olmaktadır bu sebeple ‘İkincisi Yok’ mottosu benimsenmiştir.

Ürünlerinizi diğer rakip olarak nitelendirdiğiniz markalardan ayıran özellikler nelerdir?

El yapımı olması kişiye bağlı dokunuşlara ve imza gibi belirgin özellikleri beraberinde getirir. Dolayısıyla bir kişinin yaptığı bir şapka aynısı yapılmak istense bile birebir aynısı olamaz. Marka olarak bakış açımız Türkiye’deki herhangi bir üreticinin yaptığı tasarımı üretmemektir. Ürünlerimizde kendi çizgilerimizi korumaktayız, örnek olarak bir balık yapacaksak bu balık kendi çizdiğimiz bir balık olmaktadır.

Sağlık olarak baktığımızda da asla evimizde yer almayacak ürünlerden hazırlamayız. Bardak içi cam obje gibi. Evet cam antibakteriyel bir malzemedir, ancak objenin bardağa monte edilmesi yapıştırıcı gerektirir ve bu da kimyasal içermektedir.

Atölyemizde ürettiğimiz camların hiçbirinde boya kullanılmamaktadır. Tüm objelerimiz doğal renkli camdır, dolayısıyla cama has parlaklığı ve saydamlığı korunmakla birlikte iç mekân veya dış mekân kullanımı farklılık göstermemektedir.

Hedef kitlenizle nasıl bir iletişim stratejisi uyguluyorsunuz?

Sosyal medya üzerinden iletişim kurmaktayız. Bu iletişimde en önem verdiğimiz husus gelen yorum veya mesajlara en kısa zamanda dönüş yapmaktır. Her iletişim kuran kişiyle aynı saygı çerçevesinde iletişim kurmaktayız.

Markanızı bugüne getirirken yaşadığınız zorluklar, krizler var mıydı?

Elbette pandemi, tüm sektörleri etkilediği gibi bizi de kötü yönde etkiledi. Ek olarak hammaddemiz olan cam yurtdışından gelmektedir. Bu sebeple döviz kurundaki artış dolar ve euro olarak temin ettiğimiz malzemelerimize ulaşmamızı etkilemektedir.

 Ele aldığınız markanın öncelikli olarak var olan konumlandırabilir misiniz?

Pozitif Cam Atölyesi, markası konumlandırma açısından renkli bir kişiliğe sahiptir. Estetik, sanat ve renk markayla ilgili çağrışımlardır. Müşteri, markanın kişiye özel tasarım yaptığından dolayı özel konumda hissetmektedir. Her markada olduğu gibi kişiye özel tasarımlar hedef kitleyi her zaman etkileyen unsurlardan biri olmuştur. Markanın güçlü noktaları, özel ve estetik tasarımlara sahip olması, istenildiği doğrultuda tasarlanabilmesi olarak nitelendirilebilir. Zayıf noktaları ise, siparişe yönelik çalışıldığı için ürünlerin hazırlanması biraz süre alabilmektedir. Marka, reklam açısından biraz zayıf konumdadır. Instagram platformu üzerinden Shopier uygulamasından satışlarını gerçekleştirmektedir. Herhangi bir web sitesi yoktur. Bundan dolayı reklam kısmında marka yetersiz kalmaktadır.

Marka, pozitif ve renkli bir ruha sahiptir. Vizyon ve hayali, işletme kapsamında daha büyüyerek tasarımlarını bir üst seviyeye çıkartmaktır.

Markanın bulunduğu pazarın segmentasyonunu düşündüğümüzde, psikografik açısından hedef kitle yaşam tarzı olarak daha entelektüel, modern ve sanatsal bir yapıya sahiptir. Coğrafi olarak, henüz global bir marka değildir. Genel olarak ülkenin her yerinde müşteri kitlesine sahiptir.

Pozitif Cam Atölyesi markasını, yeniden konumlandırma stratejisi oluşturduğumda, markanın kişiliği zaten hedef kitlesi açısından oldukça iyi konumlandırılmıştır. Pazarda, bahsettiğim gibi kişiye özel tasarımlar her zaman daha çok ilgi gördüğünden dolayı markanın vizyonu bu şekilde devam etmelidir. Markanın zayıf noktalarında bahsettiğim gibi reklam eksikliği aslında çok önemli ve hayati bir konudur. Markayı konumlandırma açısından iyi bir reklam çalışması ve markanın kişiliğine uygun bir web sitesi olması gerekmektedir. Markanın gelişmesi ve büyümesi, pazardaki rakiplerinden yüksek konumda olması için daha çok müşteriye ulaşması, başarılı reklam stratejileri ve web sitesiyle konumlanması gerekmektedir. Fiyat kalite esasına göre konumlandırdığımızda, kullanılan murano camlar yurt dışından kaliteli malzeme olarak temin edilmektedir. Müşteriye de bu konuda bilgilendirme sağlanmalı ve kalite açısından hedef kitle satın aldığı ürünü tanımalıdır. Kaliteli şekilde ürünlerin fotoğraflanması, daha çok çeşit aksesuar ve obje yaratılarak geniş bir ürün havuzu markanın konumlandırması açısından oldukça önemlidir. Bunla yapıldığında, bahsettiğim niteliklerle markanın yeniden konumlandırılmasıyla Pozitif Cam Atölyesi, mevcut pazarda daha üst konumlarda olacak ve satışları artacaktır. Bu şekilde marka itibar kazanacaktır.

Konumlandırma Cümlesi: Pozitif Cam Atölyesi, kişiye özel tasarımlara sahip, kaliteli malzemeyle camı sanata dönüştüren, vücudunda taşıyacağı nadide bir aksesuar veya evine estetik tasarımlarıyla hava katmak isteyen kadınların odak noktası olan markadır. Uzun süreli kullanım sağlayan, nesilden nesile yanınızda olabilen ürünlere sahiptir.

Ele aldığınız markanın hedef kitlesi kimdir ve hangi SES gruplarına dahildir?

Pozitif Cam Atölyesi’nin hedef kitlesi daha önce de belirttiğim gibi 25-65 yaş skalasındaki kadınlara hitap etmektedir. Yaptığımız iletişim çalışmaları ve reklam çalışmaları da bu hedef kitleye yönelik oluşturulmaktadır. Markanın mevcut durumda aldığı siparişler ve sosyal medya istatistikleri de hedef kitlemizi belirlemekte önemli rol oynamıştır. SES gruplarına gelecek olursam, Pozitif Cam Atölyesi daha çok B ve C SES grubuna mensup insanlara hitap eden bir marka olarak yaşamını sürdürmektedir. Genel olarak bakıldığında A SES grubuna mensup bireylerden de talep alan bir marka olmasına rağmen, çoğunlukla satış yaptığımız ve çalışmalarımızı yönlendirdiğimiz SES grubu B ve C SES grubudur.

 Ele aldığınız marka bir insan olsaydı nasıl birisi (marka kişiliği) olurdu?

Pozitif Cam Atölyesi bir insan olsaydı, cinsiyeti kesinlikle kadın olurdu. Sebebi ise markayı nitelendiren ve bağdaştırdığım özellikler, çözüm odaklı, estetik ve estetiğe düşkün ve incelikli olmasıdır. Marka, hem cam gibi hem de bir kadın gibi,  kırılgan ve sert kişiliğe sahip biri olurdu. Ayrıca kesinlikle mutlu biri olurdu çünkü yaptığım tüm balıklar bile güleryüzlü oluyor. Agresif şeyler yapmayı tercih etmiyorum. Pozitif Cam Atölyesi bir renk olsa, sıcak renkler olurdu. Turuncu, mor gibi. Toparlayacak olursam markam, hayat enerjisi yüksek ve yaşamayı seven, marka adım gibi pozitif bir kadın olurdu.

Muhabir: Ecesu Özturan