Beslenme Konusunda Influencer Etkisine Dikkat!

Özellikle sosyal medyada günlük deneyimlerin ve yaşam biçimlerinin sıkça paylaşıldığı ve influencer’ların beslenme rutinlerinin taklit edilmesinin oldukça yaygınlaştığı bir dönemde sağlıklı beslemenin önemi öne çıkıyor. Beslenme tarzının kişiye özgü biçimde belirlenmesi gerektiğini söyleyen Beslenme Danışmanı Fatma Nur Uzun, “Beslenme bireysel olduğu için ancak bir uzmandan yardım alarak düzenlenmesi hayatı daha sağlıklı hale getirecektir” dedi.

Vegan veya vejetaryen beslenme biçiminin, organik, doğal ve hormonlu sebze-meyve tartışmalarının, yetersiz beslenmeye dair sağlık sorunlarının gündemden düşmediği günümüzde başkalarının özellikle sosyal medyada paylaştığı beslenme programlarının uygulanması önemli bir sorun oluşturuyor. Çok takipçili influencer’ların beslenme programlarından etkilenen kişiler, kendi bünyelerine uygun olmayan programları uygulayarak mide, bağırsak problemleri yaşayabildikleri gibi vitamin ve kalsiyum alamayarak sağlık sorunlarıyla karşılaşabiliyor.

Beslenme Tarzı Hayat Kalitesini Değiştiriyor

Hayvansal gıdaları tüketmeyen veganların vücut için gerekli kimi vitamin ve mineralleri sağlıklı biçimde alamadıklarını ifade eden Beslenme Danışmanı Fatma Nur Uzun, “Vegan beslenen kişilerde B12 vitamini ve kalsiyum açısından yeterli alım olmuyor. Bu yüzden kesinlikle dışarıdan takviye alınması gerekiyor. Bilinçsizce vegan beslenme ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden bu niyetteki kişilerin kesinlikle beslenme uzmanlarından yardım alarak savundukları hakları sağlıklarıyla birlikte korumaları gerekiyor” dedi.

Mide Sağlığı İçin Bunlara Dikkat

Mide kapakçığının işlevini tam olarak yerine getirememesi nedeniyle mide asidinin yemek borusuna kaçtığı reflü ile midenin bir kısmının veya tamamının iltihaplandığı gastrit günümüzün en yaygın karşılaşılan rahatsızlıkları arasında bulunuyor. Bu hastalıklar genetik faktörler gibi kontrol edilemez nedenler dışında çoğunlukla modern yaşamla ilgili aşırı stres sonucunda da ortaya çıkabiliyor. Hem reflü hem de gastrit hastaları için en önemli olan tedavi şeklinin beslenme tarzının değiştirilmesi olduğuna dikkat çeken Uzun, aşırı çay ve kahve tüketiminin, hazır meyve sularının ve gazlı içeceklerin, yağda kızartılmış yiyeceklerin, pastırma ve şarküteri ürünlerinin uzak durulması gereken yiyeceklerin başında geldiğini ifade ediyor. Bununla birlikte ekşi yoğurt, aşırı kuru baklagil, çikolatalı ve şerbetli tatlıların tüketiminin de riskli olduğunu söyleyen Uzun, yine de beslenmenin bireyselliğine dikkat çekerek hekimden teşhis aldıktan sonra beslenmenin bir uzman tarafından düzenlenen programa uygun biçimde gerçekleştirilmesinin tedaviye yardımcı olacağına dikkat çekti.

Muhabir: Burcu ŞAHİN