Toplumsal ve bireysel sağlığın koruyucu unsurları arasında yer alan aşının Türkiye’deki serüveni ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde başlayıp Cumhuriyet döneminde büyük çalışmalar gerçekleştiren Hıfzıssıha Enstitüsü hakkında bilinmeyenler RTS bölümü öğrencilerimiz tarafından televizyon programında detaylı bir şekilde işlendi.
Covid-19 Pandemisi ile mücadelede kullanılan aşılar son dönemlerde hem çok tartışılmakta hem de çok fazla bilimsel çalışmaya konu olmaktadır. Aşının halk sağlığına ilişkin olumlu ya da olumsuz etkileri üzerine yapılan çalışmaların yanında televizyon programları ve belgesellerde de konu farklı boyutları ile ele alınmaktadır.
Hıfzıssıha ve Aşı adlı televizyon programında RTS bölümü öğrencilerimiz halk sağlığı, aşı ve çocuk doktorlarına mikrofon uzattı. Televizyon programında Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde başlayan aşı çalışmaları tarihsel bir perspektif ile izleyiciye aktarılmaktadır. Program aynı zamanda Cumhuriyet döneminde çok daha aktif hale gelen ve toplum sağlığı konusunda etkili çalışmalara imza atmanın yanında başka ülkelere de aşı konusunda katkı sağlayan Hıfzıssıha Enstitüsü inceleniyor.
Televizyon programında aşının dünya sağlığı için ne kadar önemli olduğu üzerinde durulurken günümüz uluslararası ilişkilerinde aşının stratejik bir silah olarak kullanılmasının altı çiziliyor.
Program kapsamında Türkiye’de aşı çalışmalarının daha kurumsal yaklaşımlarla ele alınmasının yanında ciddi yatırımlar ile Hıfzıssıha ruhunun yeniden canlandırılmasına vurgu yapılıyor.
Hazırlayanlar: Kaan Koç, İlayda Kuvvet, Nevzat Doğan, Sıla Sude Batar, Berkay Türkay






