Hayatımıza sağlıklı devam edebilmek için vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi besinlerden karşılamaktayız. Ancak kimi zaman pratik olması ve zaman kazanmak adına hazır gıdalara yönelebiliyoruz. Kısa vadede bir sorun oluşturmayacağını düşündüğümüz bu tüketim şekli sonrasında alışkanlığa dönüşerek sorunları da beraberinde getiriyor. Özellikle çocuklarda bu durum ileriki dönemlerde gelişimleri açısından problem yaratabiliyor. Sorularımızı konunun uzmanına yönelttik.
Çocukların sağlıklı bir beslenme alışkanlığı kazanmalarının, fiziksel ve zihinsel gelişimleri için kritik bir öneme sahip olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Edebali Erdoğan: “Bebeklik döneminden itibaren çocukların beslenme alışkanlıklarını oluşturmak, anne sütü ile beslenme ve ek gıdalara geçiş sürecinde dengeli beslenmeye özen göstermek kritik önem taşımaktadır” dedi.
Sabah kahvaltısının çocuklara günün enerjisini sağladığını, lif ve protein içeren kahvaltıları tercih edilmesinin gerektiğinin altını çizen Erdoğan, çocuklara su içme alışkanlığı kazandırmanın sağlıklı sıvı alımını teşvik edeceğini ve gazlı içeceklerin yerine su tercih edilmesi gerektiğini de vurguladı.
Erdoğan, fast-food ve şeker içeren içeceklerin aşırı tüketimi sonucu, çocuklarda obezite riskinin arttırabileceğini ve diyabet riskine karşı da dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekti. Bu tip gıdaların genellikle yüksek kalori ve düşük besin değeri içerdiğini belirtirten Erdoğan, çocuklara gerekli vitamin ve mineralleri sağlayamadıklarına dikkat çekerek, büyüme ve gelişmeyi olumsuz yönde etkilediğine değindi. Aşırı şeker ve fast-food tüketiminin çocuklarda bağışıklık sistemini zayıflattığını, hiperaktivite, dikkat eksikliği, uyku problemleri ve konsantrasyon eksikliği gibi sorunlara yol açtığını söyleyen Erdoğan, çocuklarda diş çürükleri ve diğer dental sorunların en temel nedenleri arasında yanlış gıda ile beslenmenin bulunduğunu ifade etti.
Ayrıca çocukların günlük enerji ihtiyaçlarından da söz eden Erdoğan, meyve ve sebzelerin, et, tavuk, balık ve yumurtanın, süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi çocukların büyüme ve gelişmeleri için önemli olduğunu vurguladı. Çocukların günlük enerji ihtiyacını karşılamak için hazırlanan gıdalarda şeker ve tuz miktarının sınırlanması gerekliliğinin altını çizen Erdoğan, çocukların fiziksel sağlıklarını desteklemek için her gün en az 1 saat fiziksel aktiviteye özen göstermelerinin önemine vurgu yaptı. Küçük çocuklara televizyon, bilgisayar ve tablet kullanımı sınırlanmasının doğru olacağını, büyük çocuklar içinde günde en fazla 1-2 saat ekran süresini önerdiğini vurguladı. Çocukların uyku düzenine dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, günde 9 ila 12 saat arasında uyumalarının sağlıkları açısından uygun olacağı önerisinde bulundu.
Muhabir: Burcu Şahin