Sosyal Medya Bağımlılığı Hayat Kalitesini Düşürüyor

Teknolojik imkanlara ulaşımın kolaylaştığı günümüzde internet bağımlılığı özellikle gençler için büyük bir risk barındırıyor. Yapılan araştırmalar gençlerin oldukça önemli bir kesiminin sosyal medya bağımlısı olduğunu ortaya koyuyor. Sosyal medyanın bağımlılık yapan etkileri hakkında sorularımızı yönelttiğimiz Psikiyatrist Duygu Biçer, bu bağımlılığın kumar bağımlılığı ve alışveriş bağımlılığından farkı olmadığına ve mutlaka uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerektiğine işaret ediyor.

Sosyal medyada gereğinden fazla zaman geçirmenin internet bağımlılığına davetiye çıkardığının altını çizen Biçer, “Sosyal medya kullanımı gençlerin hem kendi gelişimleri hem de sosyal gelişimleri için faydalı olsa da sosyal medya bağımlılığı geliştiğinde bu durum çok büyük zararlar ortaya çıkarabilmektedir, örneğin kişilerde yalnızlık hissi artabilir, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal hastalıkların tetiklenmesine neden olabilir” dedi. Sosyal medyayı gereğinden fazla kullanmanın zihinsel olduğu kadar duygusal bir yorgunluğa da neden olduğunu söyleyen Biçer, bu yorgunluğun uyku düzenini de olumsuz etkileyeceğini ve sonucunda hayat konforunu azaltabildiğini ifade etti.

Bağımlılığa Karşı Spor ve Hobiler

Sosyal medya bağımlısı olduğundan şüphelenen kişilerin öncelikle bu mecradan ne kadar uzak kalabildiklerini kavraması gerektiğini söyleyen Biçer, sosyal medya araçlarının hayatlarındaki yerini azaltmaya yönelik önlemler almalarının bağımlılıktan kurtulmak üzere atılabilecek ilk adım olduğunu ifade etti. Biçer’in sosyal medya bağımlısı olduğunu düşünenlere yönelik tavsiyeleri şöyle; sosyal medyada geçirilen zamanın bilinçli şekilde düşünülmesi, birden çok hesap varsa bunların yalnızca birinin bırakılması, hobiler edinerek zaman geçirilmesi, spor aktivitelerine katılmak ve özellikle gevşeme egzersizlerinin yapılması.

Psikiyatrist Duygu Biçer: “Sosyal Medya Bağımlılığında Terapi Uygulanması Gerekebilir”

Kimi durumlardaysa kişiler bağımlı olduklarını reddetmek üzere kendilerine ve diğer insanlara yalan söyleyebiliyor veya hayatlarında gerçekleştirdikleri düzenlemeler bağımlılığın etkisi azaltamayabiliyor. Bu gibi durumlarda bir uzmana başvurulması gerektiğini söyleyen Biçer, ilk önce diğer psikiyatrik rahatsızlıkların göz önünde tutularak bir planlama yapıldığını ve gerekli görüldüğünde terapi ve ilaçla tedaviye başvurulabildiğini söyledi.

Muhabir: Arif M. Aydın