Gereksiz Antibiyotik Kullanımı Bakteriyel Dirence Neden Oluyor

Türkiye dünyada en yoğun antibiyotik kullanılan ülkelerin başında geliyor. Antibiyotik pek çok durumda hızlı bir tedavi süreci sağlıyorsa da gereksiz kullanımda hastalıkların şiddetlenmesine neden olabiliyor. Antibiyotiklerin bakterilerin çoğalmasını engelleyerek enfeksiyon ile savaşma aracımız olduğunu söyleyen Doktor Tuğba Yılmaz “İhtiyaç duyulmadan veya yanlış dozda kullanılan antibiyotik bakterilerde dirence neden oluyor” dedi.

Yanlış kullanıma bağlı antibiyotik direncinin vücutta hastalık ortaya çıkaran bir direnişe neden olduğunu ifade eden Yılmaz, “Gerek olmadığı halde, yanlış dozda veya yanlış süreyle antibiyotik kullanıldığında bakteriler direnç oluşturur. İlacı bakteri dışına pompalayabilecekleri gibi bazen de dış yapılarını değiştirip antibiyotiğin etki etmemesine neden olabilirler. Normalde bir kişi antibiyotik aldığında bakteriler ölecektir ancak dirençli olanlar çoğalmaya devam ederler” dedi. Birey olarak üzerimize düşen görevin karşılaştığımız her durumda antibiyotik almamakla başladığına dikkat çeken Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü; “Hekiminizin reçete ettiği antibiyotiği belirtilen sürede ve belirtilen dozda kullanmak çok önemlidir. Özellikle yarım bırakılan tedavi bakterilerde antibiyotik direnci oluşturmaktadır. Vatandaşlarımız lütfen hekimlerinin teşhislerine ve tedavilerine güvensinler ve reçetelerine antibiyotik yazılması için ısrarcı olmasınlar”.

Sağlık Bakanlığı Müdahale Etti

Gereksiz antibiyotik kullanımı yalnızca bireylerle ilgili sonuç doğurmuyor. Bir yandan dirençli bakterilerin yayılmasına neden olarak tedavisi zor türevlerin görülme sıklığını arttırdığı için toplum sağlığını etkilediği gibi bir yandan da sağlık sistemi üzerine ciddi bir maliyet bindiriyor. Tüm bu nedenlerle Sağlık Bakanlığı tarafından alınan resmi önlemler ile akılcı kullanım konusundaki bilinçlendirme faaliyetleri sonucunda Türkiye’de yanlış antibiyotik kullanımı gerilerken ilacın tedavi üzerindeki olumlu sonuçlarında da artış gözleniyor.

Muhabir: Gülten Sancaktutan